EUFOR logo

Vojna operacija EU u Bosni i Hercegovini
(Operacija EUFOR ALTHEA)

A┼żurirano: august 2014.

Op─çi podaci o misiji

Vojna operacija EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta je 2. decembra 2004. godine i od tada doprinosi o─Źuvanju sigurnog i stabilnog okru┼żenja u BiH. Odluka o pokretanju operacije ALTHEA uslijedila je nakon odluke NATO-a da okon─Źa misiju SFOR-a, te usvajanja Rezolucije 1575 Vije─ça sigurnosti UN, kojom se odobrava razmje┼ítanje vojnih snaga EU u BiH. Evropska unija je u okviru operacije ALTHEA prvobitno razmjestila 7.000 vojnika kako bi osigurala kontinuirano po┼ítivanje Op─çeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinijela sigurnom i stabilnom okru┼żenju u BiH. Operacija ALTHEA provodi se uz oslanjanje na materijalne i ljudske resurse NATO-a, na osnovu sporazuma ÔÇťBerlin plusÔÇŁ.

Mandat i ciljevi
Iako je zbog pobolj┼íanja sigurnosne situacije operacija ALTHEA izmijenjena ─Źetiri puta, posljednji put u septembru 2012. godine, ona nastavlja djelovati u skladu sa svojim mandatom za provedbu mira na osnovu Poglavlja VII Povelje UN, kako je navedeno u Rezoluciji 2123 Vije─ça sigurnosti UN (2013. g.).

Glavni ciljevi operacije ALTHEA su:

ÔÇó pru┼żanje podr┼íke OS BiH u osposobljavanju i obuci,
ÔÇó pru┼żanje podr┼íke BiH pri odr┼żavanju sigurnog i stabilnog okru┼żenja u BiH i
ÔÇó pru┼żanje podr┼íke ukupnim nastojanjima i sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

EUFOR prati i pru┼ża podr┼íku doma─çim vlastima u izvr┼íenju zadataka koji proistje─Źu iz Op─çeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (ÔÇťDejtonski sporazumÔÇŁ), kao na primjer: protivminske aktivnosti, vojna i civilna kontrola kretanja oru┼żja, municije i eksplozivnih materijala, te upravljanje skladi┼ítima oru┼żja i municije.

EUFOR je i dalje prisutan na podru─Źju cijele zemlje preko svojih timova za vezu i osmatranje (LOT timovi). Manevarske jedinice, koje su stacionirane u bazi Butmir u Sarajevu, ─Źine vojnici iz Austrije, Turske i Ma─Ĺarske. S obzirom da operacija ALTHEA djeluje na osnovu sporazuma ÔÇťBerlin plusÔÇŁ, komandant operacije je general sir Adrian Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji je tako─Ĺer i zamjenik komandanta Savezni─Źih snaga za Evropu (NATO). < p> Pod okriljem Vije─ça EU, Komitet za politiku i sigurnost EU vr┼íi politi─Źku kontrolu i daje strate┼íke smjernice za operaciju. Svojim prisustvom u zemlji i davanjem podr┼íke doma─çim vlastima, EUFOR i dalje predstavlja va┼żan i vidljiv dio napora koje EU ula┼że da pomogne BiH na putu ka ─Źlanstvu u EU.

─îINJENICE I BROJKE

Podru─Źje: Bosna i Hercegovina
Sjedište: Sarajevo (baza Butmir)
Po─Źetak operacije: 2. decembar 2004.
Šef misije: Komandant EU operacije Althea je general sir Adrian John Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Od 6. decembra 2011. g., komandant Snaga EU je generalmajor Dieter Heidecker (Austrija)
Broj vojnika u misiji: 600
Bud┼żet misije: Zajedni─Źki tro┼íkovi iznose 10,3 miliona eura, a sredstva su osigurana kroz sudjelovanje zemalja ─Źlanica EU u finansijskom mehanizmu (Athena) na osnovu BDP-a.
Zemlje u─Źesnice u misiji: 17 zemalja ─Źlanica EU
Pet partnerskih zemalja: Albanija, Čile, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Švajcarska i Turska
www.euforbih.org

Share