EUFOR logo
test

Vojna operacija EU u Bosni i Hercegovini
(Operacija EUFOR ALTHEA)

Ažurirano: decembar 2014.

Opći podaci o misiji

Vojna operacija EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta je 2. decembra 2004. godine i od tada doprinosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Odluka o pokretanju operacije ALTHEA uslijedila je nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a, te usvajanja Rezolucije 1575 Vijeća sigurnosti UN, kojom se odobrava razmještanje vojnih snaga EU u BiH. Evropska unija je u okviru operacije ALTHEA prvobitno razmjestila 7.000 vojnika kako bi osigurala kontinuirano poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinijela sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Operacija ALTHEA provodi se uz oslanjanje na materijalne i ljudske resurse NATO-a, na osnovu sporazuma “Berlin plus”.

Mandat i ciljevi
Iako je zbog poboljšanja sigurnosne situacije operacija ALTHEA izmijenjena četiri puta, posljednji put u septembru 2012. godine, ona nastavlja djelovati u skladu sa svojim mandatom za provedbu mira na osnovu Poglavlja VII Povelje UN, kako je navedeno u Rezoluciji 2183 Vijeća sigurnosti UN (2014. g.).

Glavni ciljevi operacije ALTHEA su:

• pružanje podrške OS BiH u osposobljavanju i obuci,
• pružanje podrške BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH i
• pružanje podrške ukupnim nastojanjima i sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

EUFOR prati i pruža podršku domaćim vlastima u izvršenju zadataka koji proistječu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (“Dejtonski sporazum”), kao na primjer: protivminske aktivnosti, vojna i civilna kontrola kretanja oružja, municije i eksplozivnih materijala, te upravljanje skladištima oružja i municije.

EUFOR je i dalje prisutan na području cijele zemlje preko svojih timova za vezu i osmatranje (LOT timovi). Manevarske jedinice, koje su stacionirane u bazi Butmir u Sarajevu, čine vojnici iz Austrije, Turske i Mađarske. S obzirom da operacija ALTHEA djeluje na osnovu sporazuma “Berlin plus”, komandant operacije je general sir Adrian Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji je također i zamjenik komandanta Savezničih snaga za Evropu (NATO). < p> Pod okriljem Vijeća EU, Komitet za politiku i sigurnost EU vrši političku kontrolu i daje strateške smjernice za operaciju. Svojim prisustvom u zemlji i davanjem podrške domaćim vlastima, EUFOR i dalje predstavlja važan i vidljiv dio napora koje EU ulaže da pomogne BiH na putu ka članstvu u EU.

ČINJENICE I BROJKE

Područje: Bosna i Hercegovina
Sjedište: Sarajevo (baza Butmir)
Početak operacije: 2. decembar 2004.
Šef misije: Komandant EU operacije Althea je general sir Adrian John Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Od 17. decembra 2014. g., komandant Snaga EU je generalmajor Johann Luif (Austrija)
Broj vojnika u misiji: 600
Budžet misije: Zajednički troškovi iznose 10,2 miliona eura, a sredstva su osigurana kroz sudjelovanje zemalja članica EU u finansijskom mehanizmu (Athena) na osnovu BDP-a.
Zemlje učesnice u misiji: 17 zemalja članica EU
Pet partnerskih zemalja: Albanija, Čile, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Švajcarska i Turska
www.euforbih.org

kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber