EUFOR logo
test

Операција АЛТЕА

Војни допринос Европске уније стабилизацији и интеграцији Босне и Херцеговине у европску породицу народа

Алтеа је за многе грчка божица оздрављења. По миту, богови су Алтеи, мајци Малеагара, саопштили да ће јој син умријети чим догори цјепаница на њеном огњишту. Алтеа је уклонила цјепаницу с ватре, угасила је и спремила у ковчег како би спасила живот свог сина. Сада када је ватра у Босни и Херцеговини угашена, операција АЛТЕА помоћи ће оздрављењу земље и њених народа. За разлику од мита, цјепаница никад неће бити извађена из ковчега већ ће у њему остати заувијек безбједно похрањена.

Позадина

Босна и Херцеговина, једна од шест република бивше Југославије, ушла је  1992. г. у горко раздобље рата који је однио више од 100.000 људских живота.
Коначно, године 1995., рат је уз помоћ међународне заједнице и НАТО-а окончан потписивањем Дејтонског споразума у Паризу. Тиме је започео дуг пут поновне изградње мира и просперитета у овој ратом разореној земљи.

Солунском декларацијом из 2003. г. потврђено је како будућност Западног Балкана, чији је Босна и Херецеговина средишњи и важан дио, лежи у Европској унији. Операција АЛТЕА је један од аспеката свеобухватне и досљедне опредјељености Европске уније за Босну и Херцеговину. Она даје додатну димензију постојећем политичком ангажману ЕУ, њеним програмима помоћи и полицијској и посматрачкој мисији које су у току.

АЛТЕА је трећа по реду и највећа војна мисија коју је ЕУ до сада покренула. Европске војне снаге, познате као ЕУФОР, израз су Безбједносне и одбрамбене политике ЕУ-а (енг. кратица ЕСДП). Из ове политике развила се Заједничка вањско-безбједносна политика ЕУ (енг. кратица ЦФСП) која, осим јачања свих видова безбједности унутар Уније, има као првенствени циљ очување мира и јачање међународне безбједности у складу са принципима Повеље Уједињених нација.

Операција

Дана 2. децембра 2004. г., девет година након завршетка рата, Европска унија покренула је војну операцију у Босни и Херцеговини под називом операција АЛТЕА*. Ова одлука услиједила је након што је НАТО одлучио окончати своју мировну операцију очувања безбједности у регији која је трајала од завршетка ратних сукоба.

ЕУ је распоредила снажну војну силу (ЕУФОР), с истим бројем људи које је имао и СФОР под вођством НАТО-а (нешто мање од 7.000 војника), како би се обезбиједило континуирано поштивање Дејтонско-паришког споразума и допринијело очувању безбједног и стабилног окружења у БиХ.

Првобитна структура снага

Снаге ЕУФОР-а су углавном биле размјештене у три главне регије у земљи:

Мултинационална борбена група (сјевер) – са око 1.300 припадника стационираних у Тузли.
Мултинационална борбена група (сјеверозапад) – са око 1.000 припадника стационираних у Бања Луци.
Мултинационална борбена група (југоисток) – са око 1.400 припадника стационираних у Мостару.

Главна команда ЕУФОР-а смјештена је у бази Бутмир, Сарајево, заједно са Интегрисаном полицијском јединицом (ИПУ) која је бројила око 500 припадника. Осим овог нивоа снага, 2.000 војника размјештено је у склопу тимова за везу и осматрање (ЛОТ-тимови) на разним локацијама у цијелој БиХ.

Реорганизација снага

У фебруару 2007. г., Савјет ЕУ помно је анализирао текуће стање у БиХ и процијенио како је могуће извршити реорганизацију снага ЕУФОР-а како би се оне ускладиле са смањеним нивоом опасности. Циљ транзиције је био да се редукује број маневарских јединица у зони операција упоредо са повећањем укупне свијести о присуству ЕУФОР-а у БиХ. Број снага ЕУФОР-а смањен је на око 1.600 припадника. 
У складу с тим, ЕУФОР је повукао и затворио своје три мултинационалне борбене групе, односно, маневарске компоненте својих снага. Задржан је само један маневарски батаљон који је смјештен у бази Бутмир у Сарајеву заједно са Интегрисаном полицијском јединициом (ИПУ). Лот-тимови и даље остају интегрисани у БиХ и биће надопуњени са 4 регионалнa координационa центра (РЦЦ) размјештених у Сарајеву, Тузли, Бања Луци и Зеници.

*АЛТЕА је у грчкој митологији божица оздрављења.

Share
>