EUFOR logo
test Techno 295 Interior Design Ideas
 • 2015 Ombre Hair Styles Colorful Living Room Designs
 • test

  Војна операција ЕУ у Босни и Херцеговини
  (Операција ЕУФОР АЛТЕА)

  Ажурирано: аугуст 2014.

  Општи подаци о мисији

  Војна операција ЕУФОР АЛТЕА у Босни и Херцеговини (БиХ) покренута је 2. децембра 2004. године и од тада доприноси очувању безбједног и стабилног окружења у БиХ. Одлука о покретању операције АЛТЕА услиједила је након одлуке НАТО-а да заврши мисију СФОР-а, те усвајања Резолуције 1575 Савјета безбједности УН, којом се одобрава размјештање војних снага ЕУ у БиХ. Европска унија је у оквиру операције АЛТЕА првобитно размјестила 7.000 војника да би обезбиједила континуирано поштивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ и допринијела безбједном и стабилном окружењу у БиХ. Операција АЛТЕА спроводи се уз ослањање на материјалне и људске ресурсе НАТО-а, на основу споразума “Берлин плус”.

  Мандат и циљеви

  Иако је због побољшања безбједносне ситуације операција АЛТЕА измијењена четири пута, посљедњи пут у септембру 2012. године, она наставља да дјелује у складу са својим мандатом за спровођење мира на основу Поглавља VII Повеље УН, како је наведено у Резолуцији 2123 Савјета безбједности УН (2013. г.).

  Главни циљеви операције АЛТЕА су:

  • пружање подршке ОС БиХ у оспособљавању и обуци,
  • пружање подршке БиХ при одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ и
  • пружање подршке укупним настојањима и свеобухватној стратегији ЕУ за БиХ.

  ЕУФОР прати и пружа подршку домаћим властима у извршењу задатака који проистичу из Општег оквирног споразума за мир у БиХ (“Дејтонски споразум“), као на примјер: противминске активности, војна и цивилна контрола кретања оружја, муниције и експлозивних материјала, те управљање складиштима оружја и муниције.

  ЕУФОР је и даље присутан на подручју цијеле земље преко својих тимова за везу и посматрање (ЛОТ тимови). Маневарске јединице, које су стациониране у бази Бутмир у Сарајеву, чине војници из Аустрије, Турске и Мађарске. С обзиром да операција АЛТЕА дјелује на основу споразума “Берлин плус”, командант операције је генерал сер Еидриан Брадшо /Adrian Bradshaw/ (Уједињено Краљевство), који је такође и замјеник команданта Савезничих снага за Европу (НАТО).

  Под окриљем Савјета ЕУ, Комитет за политику и безбједност ЕУ врши политичку контролу и даје стратешке смјернице за операцију. Својим присуством у земљи и давањем подршке домаћим властима, ЕУФОР и даље представља важан и видљив дио напора које ЕУ улаже да помогне БиХ на путу ка чланству у ЕУ.

  ЧИЊЕНИЦЕ И БРОЈКЕ

  Подручје: Босна и Херцеговина
  Сједиште: Сарајево (база Бутмир)
  Почетак операције: 2. децембар 2004.
  Шеф мисије: Командант ЕУ операције Алтхеа је генерал Сер Адриан Бредшо /Adrian John Bradshaw/ (Велика Британија).
  Од 6. децембра 2011. г. командант Снага ЕУ је генерал-мајор Роберт Бригер /Robert Brieger/ (Аустрија).
  Број војника у мисији: 600
  Буџет мисије: Заједнички трошкови износе 10,3 милиона евра, а средства су обезбјеђена кроз учешће земаља чланица ЕУ у финансијском механизму (Атхена) на основу БДП-а.
  Државе учеснице у мисији: 17 земаља чланица ЕУ
  Пет партнерских земаља: Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швицарска и Турска Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швајцарска и Турска