EUFOR logo
test

Војна операција ЕУ у Босни и Херцеговини
(Операција ЕУФОР АЛТЕА)

Општи подаци о мисији

Војна операција ЕУФОР АЛТЕА у Босни и Херцеговини (БиХ) покренута је 2. децембра 2004. године и од тада доприноси очувању безбједног и стабилног окружења у БиХ. Одлука о покретању операције АЛТЕА услиједила је након одлуке НАТО-а да заврши мисију СФОР-а, те усвајања Резолуције 1575 Савјета безбједности УН, којом се одобрава размјештање војних снага ЕУ у БиХ. Европска унија је у оквиру операције АЛТЕА првобитно размјестила 7.000 војника да би обезбиједила континуирано поштивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ и допринијела безбједном и стабилном окружењу у БиХ. Операција АЛТЕА спроводи се уз ослањање на материјалне и људске ресурсе НАТО-а, на основу споразума “Берлин плус”.

Мандат и циљеви

Иако је због побољшања безбједносне ситуације операција АЛТЕА измијењена четири пута, посљедњи пут у септембру 2012. године, она наставља да дјелује у складу са својим мандатом за спровођење мира на основу Поглавља VII Повеље УН, како је наведено у Резолуцији 2183 Савјета безбједности УН (2014. г.).

Главни циљеви операције АЛТЕА су:

  • пружање подршке ОС БиХ у оспособљавању и обуци,
  • пружање подршке БиХ при одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ и
  • пружање подршке укупним настојањима и свеобухватној стратегији ЕУ за БиХ.

ЕУФОР прати и пружа подршку домаћим властима у извршењу задатака који проистичу из Општег оквирног споразума за мир у БиХ (“Дејтонски споразум“), као на примјер: противминске активности, војна и цивилна контрола кретања оружја, муниције и експлозивних материјала, те управљање складиштима оружја и муниције.

ЕУФОР је и даље присутан на подручју цијеле земље преко својих тимова за везу и посматрање (ЛОТ тимови). Маневарске јединице, које су стациониране у бази Бутмир у Сарајеву, чине војници из Аустрије, Турске и Мађарске. С обзиром да операција АЛТЕА дјелује на основу споразума “Берлин плус”, командант операције је генерал сер Еидриан Брадшо /Adrian Bradshaw/ (Уједињено Краљевство), који је такође и замјеник команданта Савезничих снага за Европу (НАТО).

Под окриљем Савјета ЕУ, Комитет за политику и безбједност ЕУ врши политичку контролу и даје стратешке смјернице за операцију. Својим присуством у земљи и давањем подршке домаћим властима, ЕУФОР и даље представља важан и видљив дио напора које ЕУ улаже да помогне БиХ на путу ка чланству у ЕУ.

ЧИЊЕНИЦЕ И БРОЈКЕ

Подручје: Босна и Херцеговина
Сједиште: Сарајево (база Бутмир)
Почетак операције: 2. децембар 2004.
Шеф мисије: Командант ЕУ операције Алтхеа је генерал Сер Адриан Бредшо /Adrian John Bradshaw/ (Велика Британија).
Од 17. децембра 2014. г. командант Снага ЕУ је генерал-мајор Јохан Луиф /Johann Luif/ (Аустрија).
Број војника у мисији: 600
Буџет мисије: Заједнички трошкови износе 10,2 милиона евра, а средства су обезбјеђена кроз учешће земаља чланица ЕУ у финансијском механизму (Атхена) на основу БДП-а.
Државе учеснице у мисији: 17 земаља чланица ЕУ
Пет партнерских земаља: Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швицарска и Турска Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швајцарска и Турска

kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber