Thursday Jul 31

Војна операција ЕУ у Босни и Херцеговини
(Операција ЕУФОР АЛТЕА)

 Ажурирано: новeмбар 2013.

 

Општи подаци о мисији

Војна операција ЕУФОР АЛТЕА у Босни и Херцеговини (БиХ) покренута је 2. децембра 2004. године и од тада доприноси очувању безбједног и стабилног окружења у БиХ. Одлука о покретању операције АЛТЕА услиједила је након одлуке НАТО-а да заврши мисију СФОР-а, те усвајања Резолуције 1575 Савјета безбједности УН, којом се одобрава размјештај војних снага ЕУ у БиХ. Европска унија је, у складу са Поглављем VII Повеље УН, размјестила 7.000 својих војника у оквиру операције АЛТЕА, да би обезбиједила континуирано поштивање Дејтонско-паришког споразума и допринијела безбједном и стабилном окружењу у БиХ. Операција АЛТЕА проводи се уз ослањање на материјалне и људске ресурсе НАТО-а, на основу споразума “Берлин плус”.

Мандат и циљеви

Након одлуке Савјета ЕУ из децембра 2006., ЕУФОР је реорганизован у више наврата, а посљедњи пут у септембру 2012. године. Сада броји око 600 војника у Босни и Херцеговини, којима подршку пружају резервне снаге изван БиХ. ЕУФОР и даље наставља да дјелује у складу са својим мандатом за провођење мира на основу Поглавља VII Повеље УН, како се наводи у резолуцијама Савјет безбједности УН бр.: 1575 (2004. г.), 1639 (2005. г.), 1722 (2006. г.), 1785 (2007. г.), 1845 (2008. г.), 1895 (2009. г.), 1945 (2010. г.), 2019 (2011.г.) и 2074 (2012. г.) Савјет безбједности поново је продужио мандат у новембру 2013. г. (Резолуција бр. 2123).

 

Главни циљеви операције АЛТЕА су:

  • да подржи напоре БиХ у одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ.
  • да нпружи подршку Министарству одбране БиХ и Оружаним снагама БиХ у оспособљавању и обуци.

ЕУФОР пружа подршку у извршењу одређеног броја задатака који су из надлежности операције АЛТЕА пренесени на домаће власти, као на примјер: противминске активности, војна и цивилна контрола кретања оружја и муниције, те управљање оружјем и муницијом и складиштима оружја и муниције.

ЕУФОР наставља да пружа активну подршку Међународном кривичном суду за бившу Југославију (МКСЈ) у трагању за лицима оптуженим за ратне злочине, притом јасно наглашавајући да одговорност за пуну сарадњу са МКСЈ лежи на властима БиХ.

Мултинационални маневарски батаљон смјештен је у Сарајеву, а ЕУФОР је и даље присутан на подручју цијеле земље преко тимова за везу и осматрање (ЛОТ тимови). Мултинационални маневарски батаљон са сједиштем у бази Бутмир чине војници из Аустрије, Турске и Мађарске. ЕУФОР задржава способност да одговори на било какве безбједносне изазове на подручју цијеле земље.

Командант операције АЛТЕА је генерал Сер Ричард Ширеф (Велика Британија). Под окриљем Савјета ЕУ, Комитет ЕУ за политику и безбједност врши политичку контролу и даје стратешке смјернице операцији.

У контексту укупних настојања ЕУ у Босни и Херцеговини, Савјет ЕУ је у новембру 2009. г. поново потврдио да операција АЛТЕА остаје важан дио свеобухватних напора ЕУ у БиХ на пружању подршке политичком процесу, чији је циљ омогућити БиХ да, уз неопходне реформе, настави свој пут ка интеграцији у Европску унију. Савјет је констатовао да је безбједносна ситуација у БиХ и даље стабилна, без обзира на тежак политички амбијент.

Дана 25. октобра 2010. године, Савјет ЕУ је потврдио опредјељење ЕУ за:
  • Наставак извршне војне улоге у подршци напорима БиХ да се одржи безбједно и стабилно окружење, а на основу мандата који су одобриле УН.
  • Наставак неизвршне мисије пружања помоћи у области оспособљавања и обуке, а на основу достигнућа операције АЛТЕА.
  • Савјет се усагласио да се врши редовна анализа операције, узимајући у обзир ситуацију на терену.

ЧИЊЕНИЦЕ И БРОЈКЕ

 

Подручје: Босна и Херцеговина
Сједиште: Сарајево (база Бутмир)
Почетак операције: 2. децембар 2004.
Шеф мисије: Командант ЕУ операције Алтхеа је генерал Сер Адриан  Бредшо /Adrian John Bradshaw/ (Велика Британија).
Од 6. децембра 2011. г. командант Снага ЕУ је генерал-мајор Роберт Бригер /Robert Brieger/ (Аустрија).
Број војника у мисији: 600
Буџет мисије: Заједнички трошкови износе 10,3 милиона евра, а средства су обезбјеђена кроз учешће земаља чланица ЕУ у финансијском механизму (Атхена) на основу БДП-а.
Државе учеснице у мисији: 17 земаља чланица ЕУ, Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швајцарска и Турска

Share
kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber