EUFOR logo
test

Војна операција ЕУ у Босни и Херцеговини
(Операција ЕУФОР АЛТЕА)

Ажурирано: 15. јануара 2015.

Историјат мисије
Војна операција “Алтеа” у Босни и Херцеговини (БиХ) покренута је 2. децембра 2004. и отада доприноси одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ. Операција “Алтеа” покренута је након одлуке НАТО-а да оконча операцију СФОР-а и усвајања Резолуције 1575 Савјета безбједности УН, којом је одобрено распоређивање снага ЕУ (ЕУФОР) у БиХ. Првобитно је ЕУ распоредила 7000 војника у оквиру операције “Алтеа”, с циљем да се обезбједи континуисано поштивање одредби Општег оквирног споразума за мир у БиХ и допринесе безбједном и стабилном окружењу. Операција “Алтеа” проводи се уз ослонац на средства и капацитете НАТО-а у складу са аранжманом "Берлин плус".

Мандат и циљеви
Због побољшања безбједносне ситуације операција “Алтеа” реструктурирана је четири пута, а посљедњи пут је то било у септембру 2012. г. Без обзира на то и даље дјелује у складу са својим мандатом за провођење мира према одредбама Поглавља VII Повеље УН, како је то и прецизирано у најновијој Резолуцији Савјета безбједности УН број 2183, из 2014.г.

Главни циљеви операције АЛТЕА су:

  • Обезбједити оспособљавање и обуку Оружаним снагама Босне и Херцеговине
  • Подржати напоре БиХ на одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ
  • Подржати свеобухватну стратегију ЕУ за БиХ

Операција “Алтеа” прати активности локалних власти и пружа им подршку у извршавању задатака који проистичу из Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума), као што су: противминске активности, војна и цивилна контрола кретања оружја, муниције и експлозивних материја, као и управљање локацијама за складиштење оружја и муниције.

Операција “Алтеа” је преко својих тимова за везу и осматрање (ЛОТ) присутна у цијелој земљи. У саставу маневарских јединица, смјештених у бази “Бутмир” у Сарајеву, су војници из Аустрије, Мађарске и Турске.

Операција “Алтеа” функционише под аранжманом "Берлин плус", па је оперативни командант генерал сер Адријан Џон Брадшо (УК), који је такође и замјеник врховног команданта савезничких снага у Европи (НАТО). Политички и безбједносни комитет ЕУ, под вођством Савјета ЕУ, врши политичку контролу и даје стратешке смјернице за операцију.

Својим присуством у земљи и подршком коју пружа локалним властима, ЕУФОР и даље даје важан и видљив допринос напорима ЕУ да помогне БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ.

ЧИЊЕНИЦЕ И БРОЈКЕ

Подручје: Босна и Херцеговина
Сједиште: Сарајево (база Бутмир)
Почетак операције: 2. децембар 2004.
Шеф мисије: Командант ЕУ операције Алтхеа је генерал Сер Адриан Бредшо /Adrian John Bradshaw/ (Велика Британија).
Од 17. децембра 2014. г. командант Снага ЕУ је генерал-мајор Јохан Луиф /Johann Luif/ (Аустрија).
Број војника у мисији: 600
Буџет мисије: Заједнички трошкови износе 14 милиона евра, а средства су обезбјеђена кроз учешће земаља чланица ЕУ (без Данске).
Државе учеснице у мисији: 17 земаља чланица ЕУ
Пет партнерских земаља: Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швицарска и Турска

ПДФ...

e-max.it: your social media marketing partner
Share
kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber