EUFOR logo
test

Војна операција ЕУ у Босни и Херцеговини
(Операција ЕУФОР АЛТЕА)

Ажурирано: 15. јануара 2015.

Историјат мисије
Војна операција “Алтеа” у Босни и Херцеговини (БиХ) покренута је 2. децембра 2004. и отада доприноси одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ. Операција “Алтеа” покренута је након одлуке НАТО-а да оконча операцију СФОР-а и усвајања Резолуције 1575 Савјета безбједности УН, којом је одобрено распоређивање снага ЕУ (ЕУФОР) у БиХ. Првобитно је ЕУ распоредила 7000 војника у оквиру операције “Алтеа”, с циљем да се обезбједи континуисано поштивање одредби Општег оквирног споразума за мир у БиХ и допринесе безбједном и стабилном окружењу. Операција “Алтеа” проводи се уз ослонац на средства и капацитете НАТО-а у складу са аранжманом "Берлин плус".

Мандат и циљеви
Због побољшања безбједносне ситуације операција “Алтеа” реструктурирана је четири пута, а посљедњи пут је то било у септембру 2012. г. Без обзира на то и даље дјелује у складу са својим мандатом за провођење мира према одредбама Поглавља VII Повеље УН, како је то и прецизирано у најновијој Резолуцији Савјета безбједности УН број 2183, из 2014.г.

Главни циљеви операције АЛТЕА су:

  • Обезбједити оспособљавање и обуку Оружаним снагама Босне и Херцеговине
  • Подржати напоре БиХ на одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ
  • Подржати свеобухватну стратегију ЕУ за БиХ

Операција “Алтеа” прати активности локалних власти и пружа им подршку у извршавању задатака који проистичу из Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума), као што су: противминске активности, војна и цивилна контрола кретања оружја, муниције и експлозивних материја, као и управљање локацијама за складиштење оружја и муниције.

Операција “Алтеа” је преко својих тимова за везу и осматрање (ЛОТ) присутна у цијелој земљи. У саставу маневарских јединица, смјештених у бази “Бутмир” у Сарајеву, су војници из Аустрије, Мађарске и Турске.

Операција “Алтеа” функционише под аранжманом "Берлин плус", па је оперативни командант генерал сер Адријан Џон Брадшо (УК), који је такође и замјеник врховног команданта савезничких снага у Европи (НАТО). Политички и безбједносни комитет ЕУ, под вођством Савјета ЕУ, врши политичку контролу и даје стратешке смјернице за операцију.

Својим присуством у земљи и подршком коју пружа локалним властима, ЕУФОР и даље даје важан и видљив допринос напорима ЕУ да помогне БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ.

ЧИЊЕНИЦЕ И БРОЈКЕ

Подручје: Босна и Херцеговина
Сједиште: Сарајево (база Бутмир)
Почетак операције: 2. децембар 2004.
Шеф мисије: Командант ЕУ операције Алтхеа је генерал Сер Адриан Бредшо /Adrian John Bradshaw/ (Велика Британија).
Од 17. децембра 2014. г. командант Снага ЕУ је генерал-мајор Јохан Луиф /Johann Luif/ (Аустрија).
Број војника у мисији: 600
Буџет мисије: Заједнички трошкови износе 14 милиона евра, а средства су обезбјеђена кроз учешће земаља чланица ЕУ (без Данске).
Државе учеснице у мисији: 17 земаља чланица ЕУ
Пет партнерских земаља: Албанија, Чиле, Бивша Југословенска Република Македонија, Швицарска и Турска

ПДФ...

Share
>