EUFOR logo
test

Vojna operacija EU u Bosni i Hercegovini
(Operacija EUFOR ALTHEA)

Ažurirano: 15. siječnja 2015.

Istorijat misije
Vojna operacija “Althea” u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta je 2. prosinca 2004. i otada doprinosi održavanju sigurnog i stabilnog ozračja u BiH. Operacija “Althea” pokrenuta je nakon odluke NATO-a da okonča operaciju SFOR-a i usvajanja Rezolucije 1575 Vijeća sigurnosti UN, kojom je odobreno raspoređivanje snaga EU (EUFOR) u BiH. Prvobitno je EU rasporedila 7000 vojnika u okviru operacije “Althea”, s ciljem da se osigura kontinuirano poštivanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinese sigurnom i stabilnom ozračju. Operacija “Althea” provodi se uz oslonac na sredstva i kapacitete NATO-a sukladno aranžmanu "Berlin plus".

Mandat i ciljevi
Zbog poboljšanja sigurnosne situacije operacija “Althea” preustrojena je četiri puta, a posljednji put je to bilo u rujnu 2012. g. Bez obzira na to i dalje djeluje sukladno svojemu mandatu za provedbu mira prema odredbama Poglavlja VII Povelje UN, kako je to i precizirano u najnovijoj Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN broj 2183, iz 2014.g.

Glavni ciljevi operacije ALTHEA su:

  • Osigurati osposobljavanje i obuku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
  • Poduprijeti napore BiH na održavanju sigurnog i stabilnog ozračja u BiH i
  • Poduprijeti sveobuhvatnu strategiju EU za BiH

Operacija “Althea” prati aktivnosti lokalnih vlasti i pruža im potporu u izvršavanju zadaća koje proistječu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonskoga sporazuma), kao što su: protuminske aktivnosti, vojna i civilna kontrola kretanja oružja, streljiva i eksplozivnih materija, kao i upravljanje lokacijama za skladištenje oružja i streljiva.

Operacija “Althea” je preko svojih timova za vezu i promatranje (LOT) prisutna u cijeloj zemlji. U sastavu manevarskih postrojbi, smještenih u bazi “Butmir” u Sarajevu, su vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske.

Operacija “Althea” funkcionira pod aranžmanom "Berlin plus", pa je operativni zapovjednik general sir Adrian John Bradshaw (UK), koji je također i zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Europi (NATO). Političko i sigurnosno povjerenstvo EU, pod vodstvom Vijeća EU, vrši političku kontrolu i daje strateške smjernice za operaciju.

Svojom nazočnošću u zemlji i potporom koju pruža lokalnim vlastima, EUFOR i dalje daje važan i vidljiv doprinos naporima EU da pomogne BiH na njenome putu ka članstvu u EU.

ČINJENICE I BROJKE

Područje: Bosna i Hercegovina
Sjedište: Sarajevo (baza Butmir)
Početak operacije: 2. prosinca 2004.
Šef misije: Zapovjednik EU operacije Althea je general General Sir Adrian John Bradshaw(Velika Britanija);
Od 17. prosinca 2014. g. zapovjednik Snaga EU je general-bojnik Johann Luif (Austrija).
Broj vojnika u misiji: 600
Proračun misije: Zajednički troškovi iznose 14 miliona eura, a sredstva su osigurana kroz sudjelovanje zemalja članica EU (osim Danske).
Države sudionice u misiji: 17 zemalja članica EU
Pet partnerskih zemalja: Albanija, Čile, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Švajcarska i Turska

PDF datoteka...

e-max.it: your social media marketing partner
Share
kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber