EUFOR logo

Vojna operacija EU u Bosni i Hercegovini
(Operacija EUFOR ALTHEA)

A┼żurirano: kolovoza 2014.

Op─çi podaci o misiji

Vojna operacija EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta je 2. prosinca 2004. godine i od tada doprinosi o─Źuvanju sigurnog i stabilnog ozra─Źja u BiH. Odluka o pokretanju operacije ALTHEA uslijedila je nakon odluke NATO-a da okon─Źa misiju SFOR-a, te usvajanja Rezolucije 1575 Vije─ça sigurnosti UN, kojom se odobrava razmje┼ítaj vojnih snaga EU u BiH. Europska unija je u okviru operacije ALTHEA prvobitno razmjestila 7.000 svojih vojnika, kako bi osigurala kontinuirano po┼ítivanje Op─çeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinijela sigurnom i stabilnom ozra─Źju u BiH. Operacija ALTHEA provodi se uz oslanjanje na materijalne i ljudske resurse NATO-a, na temelju sporazuma ÔÇťBerlin plusÔÇŁ.

Mandat i ciljevi
Iako je zbog pobolj┼íanja sigurnosne situacije operacija ALTHEA izmijenjena ─Źetiri puta, posljednji put u rujnu 2012. godine, ona nastavlja djelovati sukladno svom mandatu za provedbu mira na osnovu Poglavlja VII Povelje UN, kako je navedeno u Rezoluciji 2123 Vije─ça sigurnosti UN (2013. g.).

Glavni ciljevi operacije ALTHEA su:

  • pru┼żanje potpore OS BiH u osposobljavanju i obuci,
  • pru┼żanje potpore BiH pri odr┼żavanju sigurnog i stabilnog ozra─Źja u BiH i
  • pru┼żanje potpore ukupnim nastojanjima i sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

EUFOR prati i pru┼ża potporu doma─çim vlastima u izvr┼íenju zada─ça koje proistje─Źu iz Op─çeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (ÔÇťDejtonski sporazumÔÇŁ), kao na primjer: protuminske aktivnosti, vojna i civilna kontrola kretanja oru┼żja, streljiva i eksplozivnih materijala, te upravljanje skladi┼ítima oru┼żja i streljiva.

EUFOR je i dalje nazo─Źan na podru─Źju cijele zemlje preko svojih timova za vezu i osmatranje (LOT timovi). Manevarske postrojbe, koje su stacionirane u bazi Butmir u Sarajevu, ─Źine vojnici iz Austrije, Turske i Ma─Ĺarske. Obzirom da operacija ALTHEA djeluje na temelju sporazuma ÔÇťBerlin plusÔÇŁ, zapovjednik operacije je general sir Adrian Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji je tako─Ĺer i dozapovjednik Savezni─Źih snaga za Europu (NATO).

Pod okriljem Vije─ça EU, Povjerenstvo za politiku i sigurnost EU vr┼íi politi─Źku kontrolu i daje strate┼íke smjernice za operaciju. Svojom nazo─Źno┼í─çu u zemlji i davanjem potpore doma─çim vlastima, EUFOR i dalje predstavlja va┼żan i vidljiv dio napora koje EU ula┼że kako bi pomogla BiH na putu ka ─Źlanstvu u EU.

─îINJENICE I BROJKE

Podru─Źje: Bosna i Hercegovina
Sjedište: Sarajevo (baza Butmir)
Po─Źetak operacije: 2. prosinca 2004.
Šef misije: Zapovjednik EU operacije Althea je general General Sir Adrian John Bradshaw(Velika Britanija);
Od 6. prosinca 2011. g. zapovjednik Snaga EU je general-bojnik Dieter Heidecker (Austrija).
Broj vojnika u misiji: 600
Prora─Źun misije: Zajedni─Źki tro┼íkovi iznose 10,3 miliona eura, a sredstva su osigurana kroz sudjelovanje zemalja ─Źlanica EU u financijskom mehanizmu (Athena) na temelju BDP-a.
Dr┼żave sudionice u misiji: 17 zemalja ─Źlanica EU
Pet partnerskih zemalja: Albanija, Čile, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Švajcarska i Turska

Share
kad─▒k├Ây evden eve nakliyat ka─č─▒thane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat k├╝├ž├╝k├žekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev e┼čyas─▒ depolama pendik evden eve nakliyat
a┼čk b├╝y├╝s├╝ medyum ba─člama b├╝y├╝s├╝ kepenk akyaz─▒ haber