EUFOR logo
test

Vojna operacija EU u Bosni i Hercegovini
(Operacija EUFOR ALTHEA)

Ažurirano: prosinca 2014.

Opći podaci o misiji

Vojna operacija EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta je 2. prosinca 2004. godine i od tada doprinosi očuvanju sigurnog i stabilnog ozračja u BiH. Odluka o pokretanju operacije ALTHEA uslijedila je nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a, te usvajanja Rezolucije 1575 Vijeća sigurnosti UN, kojom se odobrava razmještaj vojnih snaga EU u BiH. Europska unija je u okviru operacije ALTHEA prvobitno razmjestila 7.000 svojih vojnika, kako bi osigurala kontinuirano poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i doprinijela sigurnom i stabilnom ozračju u BiH. Operacija ALTHEA provodi se uz oslanjanje na materijalne i ljudske resurse NATO-a, na temelju sporazuma “Berlin plus”.

Mandat i ciljevi
Iako je zbog poboljšanja sigurnosne situacije operacija ALTHEA izmijenjena četiri puta, posljednji put u rujnu 2012. godine, ona nastavlja djelovati sukladno svom mandatu za provedbu mira na osnovu Poglavlja VII Povelje UN, kako je navedeno u Rezoluciji 2183 Vijeća sigurnosti UN (2014. g.).

Glavni ciljevi operacije ALTHEA su:

  • pružanje potpore OS BiH u osposobljavanju i obuci,
  • pružanje potpore BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja u BiH i
  • pružanje potpore ukupnim nastojanjima i sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

EUFOR prati i pruža potporu domaćim vlastima u izvršenju zadaća koje proistječu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (“Dejtonski sporazum”), kao na primjer: protuminske aktivnosti, vojna i civilna kontrola kretanja oružja, streljiva i eksplozivnih materijala, te upravljanje skladištima oružja i streljiva.

EUFOR je i dalje nazočan na području cijele zemlje preko svojih timova za vezu i osmatranje (LOT timovi). Manevarske postrojbe, koje su stacionirane u bazi Butmir u Sarajevu, čine vojnici iz Austrije, Turske i Mađarske. Obzirom da operacija ALTHEA djeluje na temelju sporazuma “Berlin plus”, zapovjednik operacije je general sir Adrian Bradshaw (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji je također i dozapovjednik Savezničih snaga za Europu (NATO).

Pod okriljem Vijeća EU, Povjerenstvo za politiku i sigurnost EU vrši političku kontrolu i daje strateške smjernice za operaciju. Svojom nazočnošću u zemlji i davanjem potpore domaćim vlastima, EUFOR i dalje predstavlja važan i vidljiv dio napora koje EU ulaže kako bi pomogla BiH na putu ka članstvu u EU.

ČINJENICE I BROJKE

Područje: Bosna i Hercegovina
Sjedište: Sarajevo (baza Butmir)
Početak operacije: 2. prosinca 2004.
Šef misije: Zapovjednik EU operacije Althea je general General Sir Adrian John Bradshaw(Velika Britanija);
Od 17. prosinca 2014. g. zapovjednik Snaga EU je general-bojnik Johann Luif (Austrija).
Broj vojnika u misiji: 600
Proračun misije: Zajednički troškovi iznose 10,2 miliona eura, a sredstva su osigurana kroz sudjelovanje zemalja članica EU u financijskom mehanizmu (Athena) na temelju BDP-a.
Države sudionice u misiji: 17 zemalja članica EU
Pet partnerskih zemalja: Albanija, Čile, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Švajcarska i Turska

kadıköy evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat küçükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat suadiye evden eve nakliyat sultangazi evden eve nakliyat ev eşyası depolama pendik evden eve nakliyat
aşk büyüsü medyum bağlama büyüsü kepenk akyazı haber