U četvrtak, 10. oktobra, u ranim jutarnjim satima, EUFOR-ove trupe su u sklopu vježbe „Brzi odgovor 19” pokazale svoju sposobnost da osiguraju Međunarodni aerodrom Sarajevo i izbore se sa širokim spektrom prijetnji po sigurno i stabilno okruženje. Po završetku komercijalnih letova za taj dan, Višenacionalni bataljon i organi za provođenje zakona su zajedno brzo ušli na aerodrom, uspostavili kontrolne tačke i zaštitili ključnu infrastrukturu.

Predstavnik  aerodroma u razgovoru sa Komandantom EUFOR-a

Predstavnik aerodroma u razgovoru sa Komandantom EUFOR-a

Major Probst iz EUFOR-a je na aerodromu izjavio:

„Saradnja između EUFOR-a, organa za provođenje zakona i Uprave aerodroma bila je izvrsna. Radeći rame uz rame sa našim bh. kolegama, mi smo pokazali sposobnost da brzo osiguramo i zaštitimo sarajevski aerodrom. Čuvanje ključne infrastrukture u državi je izuzetno važno za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, a kada se to obavlja uz izuzetnu saradnju, to mi daje nadu za budućnost”.

Scenarij na aerodromu u Sarajevu je tek jedan od izazova sa kojima se suočavaju vojnici EUFOR-a u sklopu vježbe „Brzi odgovor 19”. Vojnici iz Austrije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a, koji su pojačanje EUFOR-u, izvode istovremeno vježbu u cijeloj BiH. Svaki scenarij vježbe uključuje blisku saradnju EUFOR-ovih snaga sa organima za provođenje zakona, državnim agencijama i samostalnim organizacijama u mjestima poput Banjaluke, Mostara, Čapljine, Manjače i Trebinja.

Vježba „Brzi odgovor“ je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR-a da izvrši brzo pojačanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti u partnerskim zemljama. „Brzi odgovor“ je velika vježba koja se izvodi od 7. do 11. oktobra i kojom se pokazuje odlučnost EU i njena predanost Bosni i Hercegovini.

Photo gallery...

Novosti

EUFOR završio uspješnu vježbu Brzi odgovor 2019
Vježba Brzi odgovor 2019 završena je danas, uspješno demonstrirajući da je EUFOR...

EUFOR-ova vojna vježba Brzi odgovor 2019 na Međunarodnom aerodromu Banja Luka
U četvrtak, 10. oktobra, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2019”, EUFOR-ovi vojnici...

Brzi odgovor 19 stigao u Banja Luku
U utorak, 8. oktobra 2019. g., vojnici EUFOR-a, zajedno sa jedinicom Žandarmerije Ministarstva...

Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 19
Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi...

Svečano otvaranje EUFOR-ove vojne vježbe Brzi odgovor 2019
U poslijepodnevim satima u nedjelju, 6. oktobra, u bazi Butmir u Sarajevu održana je svečanost...

EUFOR-ova godišnja vježba Brzi odgovor 2019

Video snimci sa vježbe Brzi odgovor 19