U četvrtak 26. septembra na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjeli su još jedan antonov 124 i avion voyager Kraljevskih zračnih snaga i dovezli više od 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

Troops and equipment arrive for EUFOR’s Exercise Quick Response 19

Na aerodromu su vojnike dočekali zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za komandant Multinacionalnog bataljona pukovnik Manfred Leitner i viši vojni predstavnik Velike Britanije u EUFOR-u pukovnik Tim Lowing.
Pukovnik Lowing izjavio je:

“Raspoređivanje ovih vojnika pokazuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana.“
Još je rekao:
“Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zračnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH.”

Britanski vojnici pridružit će se ostalim elementima rezervnog kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Bugarske, Grčke i Rumunije. Snage koje stižu u zemlju za vježbu „Brzi odgovor 19“ predstavljaju samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, koji su stalno prisutni u zemlji.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će se održati u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. g.

Poto galerija...

Novosti

EUFOR završio uspješnu vježbu Brzi odgovor 2019
Vježba Brzi odgovor 2019 završena je danas, uspješno demonstrirajući da je EUFOR...

EUFOR-ova vojna vježba Brzi odgovor 2019 na Međunarodnom aerodromu Banja Luka
U četvrtak, 10. oktobra, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2019”, EUFOR-ovi vojnici...

EUFOR-ova noćna vojna vježba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
U četvrtak, 10. oktobra, u ranim jutarnjim satima, EUFOR-ove trupe su u sklopu vježbe „Brzi...

Brzi odgovor 19 stigao u Banja Luku
U utorak, 8. oktobra 2019. g., vojnici EUFOR-a, zajedno sa jedinicom Žandarmerije Ministarstva...

Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 19
Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi...

EUFOR-ova godišnja vježba Brzi odgovor 2019

Video snimci sa vježbe Brzi odgovor 19