EUFOR logo

Operacija ALTHEA

Vojni doprinos Europske unije stabilizaciji i integraciji Bosne i Hercegovine u europsku porodicu naroda

Althea je za mnoge gr─Źka bo┼żica ozdravljenja. Po mitu, bogovi su Althei, majci Maleagara, saop─çili da ─çe joj sin umrijeti ─Źim dogori cjepanica na njenom ognji┼ítu. Althea je uklonila cjepanicu s vatre, ugasila je i spremila u kov─Źeg kako bi spasila ┼żivot svog sina. Sada kada je vatra u Bosni i Hercegovini uga┼íena, operacija ALTHEA pomo─çi ─çe ozdravljenju zemlje i njenih naroda. Za razliku od mita, cjepanica nikad ne─çe biti izva─Ĺena iz kov─Źega ve─ç ─çe u njemu ostati zauvijek sigurno pohranjena.

Pozadina

Bosna i Hercegovina, jedna od ┼íest republika biv┼íe Jugoslavije, u┼íla je┬á 1992. g. u gorko razdoblje rata koji je odnio vi┼íe od 100.000 ljudskih ┼żivota.
Kona─Źno, godine 1995., rat je uz pomo─ç me─Ĺunarodne zajednice i NATO-a okon─Źan potpisivanjem Daytonskog sporazuma u Parizu. Time je zapo─Źeo dug put ponovne izgradnje mira i prosperiteta u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Solunskom deklaracijom iz 2003. g. potvr─Ĺeno je kako budu─çnost Zapadnog Balkana, ─Źiji je Bosna i Herecegovina sredi┼ínji i va┼żan dio, le┼żi u Europskoj uniji. Operacija ALTHEA je jedan od aspekata sveobuhvatne i dosljedne opredijeljenosti Europske unije za Bosnu i Hercegovinu. Ona daje dodatnu dimenziju postoje─çem politi─Źkom anga┼żmanu EU, njenim programima pomo─çi i policijskoj i promatra─Źkoj misiji koje su u tijeku.

ALTHEA je tre─ça po redu i najve─ça vojna misija koju je EU do sada pokrenula. Europske vojne snage, poznate kao EUFOR, izraz su Sigurnosne i obrambene politike EU-a (eng. kratica ESDP). Iz ove politike razvila se Zajedni─Źka vanjsko-sigurnosna politika EU (eng. kratica CFSP) koja, osim ja─Źanja svih vidova sigurnosti unutar Unije, ima kao prvenstveni cilj o─Źuvanje mira i ja─Źanje me─Ĺunarodne sigurnosti sukladno principima Povelje Ujedinjenih naroda.

Operacija

Dana 2. prosinca 2004. g., devet godina nakon zavr┼íetka rata, Europska unija pokrenula je vojnu operaciju u Bosni i Hercegovini pod nazivom operacija ALTHEA*. Ova odluka uslijedila je nakon ┼íto je NATO odlu─Źio okon─Źati svoju mirovnu operaciju o─Źuvanja sigurnosti u regiji koja je trajala od zavr┼íetka ratnih sukoba.

EU je rasporedila sna┼żnu vojnu silu (EUFOR), s istim brojem ljudi koje je imao i SFOR pod vo─Ĺstvom NATO-a (ne┼íto manje od 7.000 vojnika), kako bi se osiguralo kontinuirano po┼ítivanje Daytonsko-pari┼íkog sporazuma i doprinijelo o─Źuvanju sigurnog i stabilnog okru┼żenja u BiH.

Prvobitna struktura snaga

Snage EUFOR-a su uglavnom bile razmještene u tri glavne regije u zemlji:

Multinacionalna borbena skupina (sjever) ÔÇô sa oko 1.300 pripadnika stacioniranih u Tuzli.
Multinacionalna borbena skupina (sjeverozapad) ÔÇô sa oko 1.000 pripadnika stacioniranih u Banja Luci.
Multinacionalna borbena skupina (jugoistok) ÔÇô sa oko 1.400 pripadnika stacioniranih u Mostaru.

Glavno zapovjedništvo EUFOR-a smješteno je u bazi Butmir, Sarajevo, zajedno sa Integriranom policijskom postrojbom (IPU) koja je brojila oko 500 pripadnika. Osim ove razine snaga, 2.000 vojnika razmješteno je u sklopu timova za vezu i osmatranje (LOT-timovi) na raznim lokacijama u cijeloj BiH.

Reorganizacija snaga

U velja─Źi 2007. g., Vije─çe EU pomno je analiziralo teku─çe stanje u BiH i procijenilo kako je mogu─çe izvr┼íiti reorganizaciju snaga EUFOR-a kako bi se one uskladile sa smanjenom razinom opasnosti. Cilj tranzicije je bio da se reducira broj manevarskih postrojbi u zoni operacija uporedo sa pove─çanjem ukupne svijesti o prisustvu EUFOR-a u BiH. Broj snaga EUFOR-a smanjen je na oko 1.600 pripadnika.┬á
Sukladno tome, EUFOR je povukao i zatvorio svoje tri multinacionalne borbene skupine, odnosno, manevarske komponente svojih snaga. Zadr┼żana je samo jedna manevarska bojna smje┼ítena u bazi Butmir u Sarajevu zajedno sa Integriranom policijskom jediniciom (IPU). Lot-timovi i dalje ostaju integrirani u BiH i bit ─çe nadopunjeni sa 4 regionalna koordinacijska sredi┼íta (RCC) razmje┼ítenih u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Zenici.

*ALTHEA je u gr─Źkoj mitologiji bo┼żica ozdravljenja.

Share